söndag 23 februari 2014

Superlätt köttgryta


I en av de butiker som ligger i närheten av vår lägenhet har de en fyndlåda i köttdisken. Kött med kort datum nersänkt med 30%. För någon vecka sedan såg där både köttfärs och en paket grytbitar, så himla bra tänkte jag, shoppade loss och slängde in köttbitarna i vår minimala frys i väntan på en bra dag.

Den dagen kom i fredags. Köttgrytefredag. Med ganska få ingredienser och få spenderade kronor fick vi till en riktigt fin och smarrig middag! Älskar verkligen köttgryta med djup smak och trådigt kött. Vi åt med ris men couscous är gott till också, tar upp mer sås tycker jag.

I Tyskland säljs något som kallas typ soppbas i grönsaksdisken. Den består av tre morötter, en liten purjo, en skiva rotselleri och några kvistar persilja ihopsytt med ett gummiband. Allt detta till det facila priser av 1, 2 euro!

Receptet är som sagt väldigt basic så känn dig fri att lägga till saker som enbär, lagerblad och andra smaksättare (Kryddor här säljs i 100 grams paket för typ 30 pix, dyrt om man bara behöver det till en rätt).  Rökig bacon eller en kryddig ölkorv är ju skitgott i köttgryta till exempel! Hade lite champinjon i frysen som jag slängde i också, men det är ju så klart valfritt.

Jag tog en tomatig ketchup istället för tomatpuré som jag inte hade och tomater på burk som jag hackade istället för krossade tomater som inte verkar vara en grej i Tyskland, det funkade perfa!

Superlätt köttgryta

[ Tid: 2 timmar   Portioner: 4 ]

Ingredienser

  • 500g nötkött i grytbitar
  • 1 burk krossade tomater 
  • ca 1 1/2 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk soya
  • 1 buljongtärning
  • en näve tärnad rotselleri
  • 4 champinjoner
  • 1 msk tomatpuré eller ketchup
  • 1 dl vatten
  • en skvätt grädde
  • lite hackad persilja
  • oregano
  • en klick smör
  • Salt & Peppar
Klyfta eller hacka löken, dela morötterna och svampen i bitar och tärna rotsellerin. Stek löken och rotsellerin i lite smör i en gryta eller kastrull. Ta i köttet och stek tills det har fått lite yta. 

Häll i vatten, nästan allt vin, buljongtärning, soya, tomatpuré/ketchup och krossade tomater. Koka upp och säng sedan värmen. Lägg på en lock och låt bubbla i 1- 1,5 timmar, köttet ska vara mört och trådigt. 

Fräs svampen i lite smör i en stekpanna. Släng i morötterna och den frästa svampen i grytan och koka ca 10 minuter till. Häll i det sista av vinet för att fräscha upp vinsmaken lite. Ta i grädde och smaka av med salt, peppar, hackad persilja och oregano. 

Svårare än så är det inte att laga husman!

lördag 22 februari 2014

Superkrämig pasta med chili och spenat!


Krämig är verkligen nyckelordet i den här pastan! Jag säger bara färskost som gifter sig med grädde och omfamnar pasta. Så gott. Chili tar upplevelsen till en ny nivå och parmesanen är kronan på verket. 

Jag lagade den för några dagar sedan och måste erkänna att jag planerar äta den i kväll också. Den är verkligen så god att jag kan äta den minst två gånger på en vecka. Men så tycker jag också nästan orimligt mycket om krämiga pastasåser.

Som vanligt är det bara att ändra om i receptet efter tycke och smak. Vinet kan skippas och ersättas med några droppar citron och har du färsk spenat är det bara att slänga i istället för fryst. Torkad basilika kan med fördel bytas mot färsk eller fryst! Har du sambal oelek hemma han du ta det istället för chiliflakes, möjligheterna är obegränsade.

Krämig pasta pasta med chili och spenat

[ Tid: ca 30 minuter   Portioner: 4 ]

Ingredienser

  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 dl visp-/mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 - 1 dl fryst spenat eller 1 näve färsk
  • 1/2 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 matskedar färskost typ Philadelphia 
  • en skvätt vitt vin
  • en klick smör
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 dl riven parmesan eller liknande ost
  • Svartpeppar & Salt
  • 4 portioner pasta

Gör så här

Hacka löken och vitlöken. Stek lök, vitlök, chiliflakes och spenat i smör och olivolja. Löken ska bli mjuk men inte bli brun. Koka pastan.

Häll i grädde, mjölk, färskost och buljongtärningen. Låt detta koka några minuter, vill du ha en rinnigare sås kan du ta i en svätt av det varma pastavattnet. 

Rör ner vin och parmesan i såsen. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Blanda i den färdigkokta pastan i stekpannan och låt den koka någon minut med såsen under omrörning.

Servera med mer parmesan, nymald svartpeppar och kanske något gott bröd!

torsdag 20 februari 2014

Enklaste potatis- och purjolökssoppan


För mig är potatissoppa verkligen kopplat till dagar med ruggigt väder. En soppa som är lite som en varm härlig filt, mjuk, len och jätte comfy!

Potatissoppa är så speciellt bra eftersom den inte bara är gd och mysig, den är billig och otroligt enkel också! Ett fåtal ingredienser, liten arbetsinsats och mycket soppa för pengarna, kan det bli bättre?

Jag gillar min potatissoppa lite syrlig, tycker att den traditionella soppa kan bli lite mastig, så jag har citron och inte så mycket grädde och mjölk. Men som alltid, ta i det du gillar! Jag är inget superfan av timjan i potatissoppa, men gillar du det är det bara att slänga i någon tesked med löken.

Vi hade ostmackor till, har du ont om tid eller bara känner dig lat fixar du en gratinerad macka genom att helt enkelt bara slänga in din ostmacka i micron 30 sekunder. Ostskiva eller färdigskriven ost kan användas!

Enklaste potatis- och purjolökssoppan

[ Portioner: 4   Tid: 30 minuter ]

Ingredienser

  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl kokande vatten
  • 8-10 potatisar beroende på storlek
  • 1/2 purjo
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca. 1 msk citron
  • olja
  • en klick smör
  • en skvätt mjölk eller grädde
  • Salt & peppar
Börja med att skiva purjon. Ta gärna av både det gröna och det vita. Hacka också vitlöken. Stek löken i lite olja, den ska vara bli lite mjuk, inte få färg.

Skala och skiva potatisen ganska tunt. Stek med löken ett litet tag. Häll på varmt vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter.

Häll i lite grädde eller mjölk, ta i smörklicken och smaka av med citron, salt och peppar.

Avnjut med lite bröd!

tisdag 18 februari 2014

Godaste tilltugget av torrt bröd!


Har du bröd kvar från helgfrukosten? Baguettesnuttar från fisksoppan i fredags? Bröd som för några dagar sedan var mjukt och fluffigt men som nu går att använda både till att slå in spikar och banka schnitzlar med?

Bra! Då har jag receptet för dig allt du behöver ät ditt tråkiga gamla bröd, styrka till att skära det i bitar, en god olivolja, en burk tapenade, salt och peppar. Enkelt eller hur? Jag hade en bit rustikbaguette och ICAs tapenade med soltorkade tomater, det blev super!

Tilltugg av torrt bröd

[ Tid: Några minuter ]

Ingredienser

  • Några skivor torrt bröd skuret i mindre bitar
  • Tapenade på burk
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Nymald svartpeppar

Lägg brödbitarna på ett fat, ringla över rikligt med olivolja. 

Salta, peppra och servera!

lördag 8 februari 2014

Potatisomelett med broccoli!

Hejsan! Jag är sugen på att blogga igen! Just nu bor jag och Joel i Berlin. Vi lagar mat i ett kök utan ugn och handlar mat som är asbillig. En utmaning som jag tänkte göra till något rolig!

Lockande erbjudande från affären på andra sidan gatan! Vem tackar väl nej till så här billiga sopphöns? Inte jag i alla fall.

Men nu till receptet. Har du kall potatis som ligger och skräpar i frysen? Börjar den se lite trist ut?

Perfekt! Här är rätten för dig, en god, billig och enkel potatisomelett. 

Potatisomelett med broccoli

[ Portioner: 4   Tid: cirkus 15 minuter ]

Ingredienser

  • 4-5 kalla kokta potatisar
  • 4 ägg
  • 4 msk vatten
  • 1/4 broccoli
  • 1/2 röd ellr gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Ost om (du har)
  • en nypa salt
  • peppar

Börja med att hacka lök och vitlök och dela broccolin i mindre bitar. Stek i lite smör eller olja tills löken har mjuknat.

Blanda ägg, vatten, salt och peppar i en skål. Skiva potatisen och lägg den i stekpannan. 

Häll sen smeten över löken och broccolin och lägg på ett lock. När äggsmeten nästan har stelnat kan du hälla över eventuell ost. Lägg på locket igen och stek tills osten smält.

Servera och njut!

Printfriendly